Ja, det var ju tvunget att komma. Det går inte att ha en site dedikerad till danska maträtter utan att skriva lite om klassikern, Smørrebrød.
Jag kommer att fylla på med flera efterhand. Ett av mina grundkriterier är att det ska gå att laga smørrebrøden med ingredienser som antingen är ganska enkla att göra eller går att få tag på i vanliga svenska matvaruhus.
Vi börjar med brödet: Danskt rågbröd! Det enda, fabriksgjorda, som jag tycker fungerar är Pågens Danskt Rågbröd. Många lokala bagare har danskt rågbröd av fantastisk kvalitet. Hittar du det så ta det istället.
Leverpastej / Leverpostej
Pålägg:
- GØL eller TULIP Klassisk Grov leverpastej
- Champinjoner
- Bacon
- Smörgåskrasse
Skiva champinjonerna och stek dem utan smör tills vätskan stekts bort. Klicka i smör och stek dem gyllene.
Dela baconet i 3 delar på längden och knaperstek dem. Ta bort fettet med lite hushållspapper.
Montering:
- Bred brödet med smör och sedan rejält med leverpastej
- Lägg ett lager med champinjoner och sedan några skivor bacon
- Avsluta med lite smörgåskrasse
Potatissmörgås / Kartoffelmad
Pålägg:
- Kall kokt potatis
- Majonnäs
- Syltad rödlök
- Gräslök
Syltad rödlök:
- 1-2 rödlök
- Lag:
- 1 dl ättika 12%
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Koka ihop lagen och låt den svalna lite.
Skiva rödlöken och lägg den i en glasburk. Häll över lagen. Låt stå i kylen i ca 1 vecka.
Montering:
- Bred brödet med majonnäs
- Lägg på skivad kall kokt potatis
- Lägg på syltad rödlök
- Avsluta med klippt gräslök
Räksmörgås / Rejemad
Pålägg:
- Skalade räkor
- Skivat ägg
- Majonnäs
- Citron
- Dill
Montering:
- Bred brödet med majonnäs
- Lägg på äggskivorna
- Lägg på räkorna, antingen som en ”hög” eller snyggt i rad
- Lägg på citron i skivor eller som små trekanter
- Avsluta med lite dill
Currysill / Karrysild
Pålägg:
- Currysill
- Skivat ägg
- Smörgåskrasse
- Purjolök
Currysill:
- 200-250 g 5-minuterssill
- 4 msk majonnäs
- 3 msk creme fraiche
- 2-3 tsk curry
- 0,5 dl finskuren purjolök
- 2 msk hackad kapris
- 2 msk hackad inlagd gurka
- 1 grönt äpple (syrligt). Skalad och i små tärningar
- Salt och peppar
Skär sillen i bitar. Ca 1,5-2 cm breda
Rör i hop majo, creme fraiche och curry
Rör i resten
Låt vila i kylen helst en dag
Montering:
- Bred brödet med smör
- Lägg på äggskivorna
- Lägg på sillarna
- Klipp över lite smörgåskrasse
- Avsluta med lite finskuren purjolök
Rostbiff / Rostbeef
Pålägg:
- Skivad rostbiff
- Remouladsås
- Riven färsk pepparrot
- Rostad lök
- Klippt gräslök
Montering:
- Bred brödet med smör
- Lägg på rostbiff
- Ringla på remouladsås
- Lägg på pepparrot och rostad lök
- Avsluta med lite gräslök
Remouladsås går att göra själv men denna tycker jag fungerar: