Deg:

  • 1dl Mjölk
  • 25 g Jäst
  • 200 g Vetemjöl
  • 1 Ägg
  • 40g mjukt Smör
  • 2 tsk Socker
  • 1 krm Salt

”Klet”:

  • 200 g Smör
  • 200 g Brun farin

Gör så här:

Deg:

  1. Lös upp jästen i fingervarm mjölk
  2. Blanda i övriga ingredienser till en jämn (klistrig) smet
  3. Smeta ut degen i en form (ca 18×30 cm) med bakplåtspapper i
  4. Låt jäsa i ca 1 timme

Smet:

  1. Smält smör och farin till en jämn massa
  2. Peta ”gropar” i degen med ett finger (blöt med vatten så att det inte kletar)
  3. Smeta försiktigt smeten över hela ytan.

Baka:

  1. Mitt i ugnen
  2. 175°C (över-/undervärme)
  3. ca 20 minuter

Källa: https://www.arla.dk/opskrifter/brunsviger/