Deg:
- 1dl Mjölk
- 25 g Jäst
- 200 g Vetemjöl
- 1 Ägg
- 40g mjukt Smör
- 2 tsk Socker
- 1 krm Salt
”Klet”:
- 150 g Smör
- 150 g Brun farin
Gör så här:
Deg:
- Lös upp jästen i fingervarm mjölk
- Blanda i övriga ingredienser till en jämn (klistrig) smet
- Smeta ut degen i en form (ca 18×30 cm) med bakplåtspapper i
- Låt jäsa i ca 1 timme
Smet:
- Smält smör och farin till en jämn massa
- Peta ”gropar” i degen med ett finger (blöt med vatten så att det inte kletar)
- Smeta försiktigt smeten över hela ytan.
Baka:
- Mitt i ugnen
- 175°C (över-/undervärme)
- ca 20 minuter
Källa: https://www.arla.dk/opskrifter/brunsviger/