En äkta dansk klassiker.
Ingredienser, 4 pers:
Hackebiff
- 500 gram nötfärs, gärna 18-22% fett innehåll
- Smör att steka i
- Salt och peppar
Stekt lök
- 2 stora gula lökar
- Smaksneutral olja (ex. raps)
- Smör
- Salt och peppar
Sås
- 1 Gul lök
- 1 Morot
- 3 stjälkar färsk timjan
- 4-5 stjälkar färsk persilja
- 2 lagerblad
- 10 Svartpepparkorn
- 2-3 msk Sherryvinäger
- 1 liter fond (från koncentrat, ta något du gillar. Ex. Brynt Scharlottenlöksfond från Bong. Jag använder oftast vegetariska fonder. Då kan alla i familjen äta såsen)
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk (30 g) smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- Salt och peppar
- Lite strösocker
- Sås kulör
- Smaks neutral olja (ex. raps)
Gör så här:
Börja med att piffa till fonden:
- Grovhacka lök och morot och stek dem försiktigt i lite olja till de fått lite färg.
- Häll i vinägern och låt den koka bort.
- I med tomatpurén och rosta den i 1 minut
- Häll i fonden samt timjan, persilja, lagerblad och svartpepparkornen. Låt småkoka i halv timme.
Sås:
- Smält smöret och häll i vetemjölet.
- Rosta det lätt.
- Sila i fonden och låt det koka igenom i ca 10 minuter.
- Tillsätt grädden och koka upp igen.
- Färgsätt med kulör
- Smaka av med salt och peppar och eventuell lite strösocker. Du kan också ha i några skvättar Worcestershire sås (eller ketchup).
Lök:
- Dela lökarna i 2 och skiva till båtar ca 5mm breda.
- Stek i olja/smör i ca 10 minuter.
- Tillsätt salt och peppar.
- Stek i ytterligare ca 15-20 minuter tills fin färg.
Hackebiffarna:
- Dela upp färsen i 125 g bitar (en del tycker att det ska vara 200 g per biff, jag tycker att det blir för stort)
- Forma tills runda biffar ca 2 cm höga.
- Hacka med kniven för att forma.
- Stek i smör ca 3-4 minuter på varje sida.
- När du stekt klart så häll i lite vatten i pannan (gärna potatisvatten) och koka ur de goda safterna. Sila ner det i såsen.
Färdigställ:
- Lägg biffarna i en form
- Häll såsen runt (inte på) biffarna
- Lägg en hög med lök ovanpå varje biff
- In i ugnen (över/undervärme) 180 grader i 25 minuter
Servera med kokt potatis och inlagd gurka, https://flaskesteg.se/recept/dansk-agurkesalat/
Inspiration:
- James’ køkken: Bøfsandwich med brun sovs – en favorit fra grillbaren!
- Meat the beet: Minced beef steaks with caramelized onions