Stegt flæsk med persillesovs! Danmarks nationalrätt
Vinnaren i en nationell omröstning 2014
Inte speciellt svårt att göra och det finns lite olika metoder.
Kött:
- Färsk sidfläsk (inte rimmad) med svål. 3-400g per person.
- Skär i skivor, ca 10mm breda.
- Lägg skivorna i en skål och rör i en del salt.
- Låt stå ca 30 minuter (rör om lite då och då).
I ugn på galler:
- Värm ugnen till 200 grader, över/under värme.
- Lägg skivorna på galler och sätt in ugnen ganska högt upp. Skivorna ska helst inte röra varandra.
- Salta lite extra.
- Placera en braspanna under för att fånga upp fettet som kommer att droppa ner.
- Tillagningstid: ca 45 minuter. Vänd skivorna 1-2 gånger under tiden.
I ugn i form:
- Värm ugnen till 200 grader, över/under värme.
- Lägg skivorna i formen, lite omlott.
- Salta svålen.
- Tillagningstid: ca 45 minuter.
I stekpanna:
- Stek skivorna på medelvärme tills spröda.
I airfryer (min nya favorit metod):
- Lägg skivorna i korgen och strö över lite salt.
- Fyll i ca 5mm vatten i ”skålen” (den som korgen är i). Då luktar det inte så mycket vid tillagningen.
- 180 grader, ca 30-40 minuter.
- Var 10:e minut så vänds skivorna runt.
Sås:
Bechamelsås med hackad persilja!
- 50 gram smör
- 5 msk vetemjöl
- ca 5 dl mjölk
- 1 dl hackad persilja (färsk är godast)
- Smält smöret och rör i mjölet.
- Vispa i mjölken, lite åt gången, tills lagom tjock konsistens.
- Låt puttra under omrörning i ett par minuter.
- Rör i persiljan.
Servera med kokt potatis och rödbetor.