En klassisk dansk rätt som måste serveras med spröd svål. Serveras bl.a. på julaftonen eller andra högtider. Ganska enkel att tillaga svårast är nog att få tag på kött i Sverige eftersom svålen alltid skärs bort. Läs mer om köttet här.
Ingredienser:
- 1,5-2,5 kg Fläskstek eller revbenstek (ribbestek) med svål (tala snällt med din affär eller slaktare). Gärna 1-1.5 cm fett mellan svålen och köttet.
- 3 Lagerblad
- Lite färsk timjan
- Hela svartpepparkorn
- Salt
- Vatten
Sås:
- 5-6 dl Sky (+ lite vatten)
- 2,5 msk Vetemjöl
- 0,5 dl Vatten
- Salt
- Svartpeppar (malen)
Gör så här:
Stek:
- Förvärm ugnen till 200 grader
- Snitta svålen med ca 8-10 mm mellanrum, djupt men inte ner i köttet
- Gnid ner salt i rillorna. Om du ”viker” köttet så är det lättare att få ner saltet
- Lägg steken i en smord form och ställ in i ugnen (svålsidan upp) i 20 minuter
- Se till att steken ligger plant. Om steken lutar: Lägg lite ihoprullad folie under. Det är viktigt att svålen ligger så plant som möjligt! Fettet måste kunna rinna av steken annars blir svålen inte spröd
- Efter 20 minuter: Sänk temperaturen till 180 grader
- Fyll på med vatten tills ca 1/3 av stekens höjd
- Lägg i kryddorna i vattnet
- Stek tills svålen är spröd och knaprig
- Stektid: ca 1,5 – 2 timmar beroende på tjockleken. Fyll på med vatten om det behövs. Tumregel: 30-40 minuter per 0,5kg stek.
- Ta ut steken och lägg den på en skärbräda. Låt en vila ca 20 minuter
Sås:
- Sila ner skyn i en kastrull (om det är väldigt mycket feet så kan du ta bort lite)
- Strö på vetemjöl tills fettet sugs upp
- Koka upp, tillsätt vatten tills en bra (tjock) konsistens
- Låt småkoka ca 10 minuter
- Salta och peppra efter behag. Tillsätt ev. lite soya för färgens skull
- Danskarna använder ”madkulør” istf soya. Ger den rätta färgen utan något speciell smak (kanske lite söt)
Servering:
- Skär upp steken efter snitten, för tjockare skivor så dela i varannan eller var tredje svål
- Servera med kokt potatis, såsen och ”surt og sødt”:
- rødkål
- agurkesalat
- rödavinbärsgelé (på danska: Ribs gelé)
- I Danmark serveras gärna ”Brune kartoffler” till. Det är några sockerglaserade potatisar som jag inte gillar
- Vill du prova: Alle tiders kogebog
- Drick en kall Carlsberg HOF till och gärna en Aalborg
Flæskesteg (originalet på danska)Fläskstek, Fläskestek, Flaeskestek, Flaskstek, Fläsksteg, Fläskesteg, Fleskesteg, Fleskestek, Flaeskesteg, Flasksteg, Dansk Fläskstek, Dansk Fläskestek, Dansk Flaeskestek, Dansk Flaskstek, Dansk Fläsksteg, Dansk Fläskesteg, Dansk Flaeskesteg, Dansk Flasksteg