Gløggekstrakt
- 2 st hel Kanel
- 8 Kardemumma frön
- 3 Stjärnanis
- 3 tsk Socker
- 1 Eko Apelsin (zest + saft)
- ½ Eko Citron (zest + saft)
- 7,5 dl Vatten
Zest och saft från en hel apelsin och en halv citron kokas upp med övriga kryddor. Sjud under lock i ca 1 timme. Stäng av plattan och låt allt stå i minst 4 timmar, gärna över natten.
Sila och spara i kylen.
Blanda med 1 del extrakt till 3 delar rödvin. Tillsätt gärna en skvätt portvin. Värm försiktigt! Skall inte koka!
Servera med Romrussin och skållade mandlar.
Romrussin (eller cognac-)
Lägg ett par nävar russin i en burk.
Fyll på med rom eller cognac tills det täcker.
Låt stå några dagar.