Gløggekstrakt

  • 2 st hel Kanel
  • 8 Kardemumma frön
  • 3 Stjärnanis
  • 3 tsk Socker
  • 1 Eko Apelsin (zest + saft)
  • ½ Eko Citron (zest + saft)
  • 7,5 dl Vatten

 

Zest och saft från en hel apelsin och en halv citron kokas upp med övriga kryddor. Sjud under lock i ca 1 timme. Stäng av plattan och låt allt stå i minst 4 timmar, gärna över natten.

Sila och spara i kylen.

Blanda med 1 del extrakt till 3 delar rödvin. Tillsätt gärna en skvätt portvin. Värm försiktigt! Skall inte koka!

Servera med Romrussin och skållade mandlar.

 

Romrussin (eller cognac-)

Lägg ett par nävar russin i en burk.

Fyll på med rom eller cognac tills det täcker.

Låt stå några dagar.