För 8 pers:
- 2 stora Gurkor
- 100 g (ca 0,75 dl) Salt
- 1 dl Ättika
- 1 dl Socker
- 1 Citron
- 20-25 Hela svarta pepparkorn
- 10 Lagerblad
Gör så här:
- Skjöl gurkorna och skär i tunna skivor (ca 1-2 mm).
- Blanda med salt och låt vila i kylen i 2-3 timmar.
- Koka upp ättika, socker och kryddorna.
- Sjud under omrörning i 1 min.
- Sila bort kryddorna, kyl ner lagen och tillsätt saften från citronen (efter smak).
- Ställ in lagen i kylen.
- Häll de saltade gurkskivorna i ett durkslag och låt vätskan rinna bort.
- Skölj försiktigt med kallt vatten. Krama försiktigt ur det sista. Smaka så att inte gurkorna är för salta.
- Lägg upp i en skål och häll över den kylda lagen.
- Låt stå i kylen minst en timme innan servering och ta mycket på din tallrik!!!