Stegt flæsk med persillesovs! Danmarks nationalrätt

Vinnaren i en nationell omröstning 2014

Inte speciellt svårt att göra och det finns lite olika metoder.

Kött:

  • Färsk sidfläsk (inte rimmad) med svål. 3-400g per person.
  • Skär i skivor, ca 10mm breda.
  • Lägg skivorna i en skål och rör i en del salt.
  • Låt stå ca 30 minuter (rör om lite då och då).

I ugn på galler:

  • Värm ugnen till 200 grader, över/under värme.
  • Lägg skivorna på galler och sätt in ugnen ganska högt upp. Skivorna ska helst inte röra varandra.
  • Salta lite extra.
  • Placera en braspanna under för att fånga upp fettet som kommer att droppa ner.
  • Tillagningstid: ca 45 minuter. Vänd skivorna 1-2 gånger under tiden.

I ugn i form:

  • Värm ugnen till 200 grader, över/under värme.
  • Lägg skivorna i formen, lite omlott.
  • Salta svålen.
  • Tillagningstid: ca 45 minuter.

I stekpanna:

  • Stek skivorna på medelvärme tills spröda.

I airfryer (min nya favorit metod):

  • Lägg skivorna i korgen och strö över lite salt.
  • Fyll i ca 5mm vatten i ”skålen” (den som korgen är i). Då luktar det inte så mycket vid tillagningen.
  • 180 grader, ca 30-40 minuter.
  • Var 10:e minut så vänds skivorna runt.

Sås:

Bechamelsås med hackad persilja!

  • 50 gram smör
  • 5 msk vetemjöl
  • ca 5 dl mjölk
  • 1 dl hackad persilja (färsk är godast)
  1. Smält smöret och rör i mjölet.
  2. Vispa i mjölken, lite åt gången, tills lagom tjock konsistens.
  3. Låt puttra under omrörning i ett par minuter.
  4. Rör i persiljan.

Servera med kokt potatis och rödbetor.