En äkta dansk klassiker.

Ingredienser, 4 pers:

Hackebiff

  • 500 gram nötfärs, gärna 18-22% fett innehåll
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar

Stekt lök

  • 2 stora gula lökar
  • Smaksneutral olja (ex. raps)
  • Smör
  • Salt och peppar

Sås

  • 1 Gul lök
  • 1 Morot
  • 3 stjälkar färsk timjan
  • 4-5 stjälkar färsk persilja
  • 2 lagerblad
  • 10 Svartpepparkorn
  • 2-3 msk Sherryvinäger
  • 1 liter fond (från koncentrat, ta något du gillar. Ex. Brynt Scharlottenlöksfond från Bong. Jag använder oftast vegetariska fonder. Då kan alla i familjen äta såsen)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk (30 g) smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Lite strösocker
  • Sås kulör
  • Smaks neutral olja (ex. raps)

Gör så här:

Börja med att piffa till fonden:

  • Grovhacka lök och morot och stek dem försiktigt i lite olja till de fått lite färg.
  • Häll i vinägern och låt den koka bort.
  • I med tomatpurén och rosta den i 1 minut
  • Häll i fonden samt timjan, persilja, lagerblad och svartpepparkornen. Låt småkoka i halv timme.

Sås:

  • Smält smöret och häll i vetemjölet.
  • Rosta det lätt.
  • Sila i fonden och låt det koka igenom i ca 10 minuter.
  • Tillsätt grädden och koka upp igen.
  • Färgsätt med kulör
  • Smaka av med salt och peppar och eventuell lite strösocker. Du kan också ha i några skvättar  Worcestershire sås (eller ketchup).

Lök:

  • Dela lökarna i 2 och skiva till båtar ca 5mm breda.
  • Stek i olja/smör i ca 10 minuter.
  • Tillsätt salt och peppar.
  • Stek i ytterligare ca 15-20 minuter tills fin färg.

Hackebiffarna:

  • Dela upp färsen i 125 g bitar (en del tycker att det ska vara 200 g per biff, jag tycker att det blir för stort)
  • Forma tills runda biffar ca 2 cm höga.
  • Hacka med kniven för att forma.
  • Stek i smör ca 3-4 minuter på varje sida.
  • När du stekt klart så häll i lite vatten i pannan (gärna potatisvatten) och koka ur de goda safterna. Sila ner det i såsen.

Färdigställ:

  • Lägg biffarna i en form
  • Häll såsen runt (inte på) biffarna
  • Lägg en hög med lök ovanpå varje biff
  • In i ugnen (över/undervärme) 180 grader i 25 minuter

Servera med kokt potatis och inlagd gurka, https://flaskesteg.se/recept/dansk-agurkesalat/


Inspiration: