Andra namn: Gurksallad, 1-2-3 gurka, Pressgurka

För 8 pers:

  • 2 stora Gurkor
  • 100 g (ca 0,75 dl) Salt
  • 1 dl Ättika
  • 1 dl Socker
  • 1 Citron
  • 20-25 Hela svarta pepparkorn
  • 10 Lagerblad

Gör så här:

  • Skjöl gurkorna och skär i tunna skivor (ca 1-2 mm).
  • Blanda med salt och låt vila i kylen i 2-3 timmar.
  • Koka upp ättika, socker och kryddorna.
  • Sjud under omrörning i 1 min.
  • Sila bort kryddorna, kyl ner lagen och tillsätt saften från citronen (efter smak).
  • Ställ in lagen i kylen.
  • Häll de saltade gurkskivorna i ett durkslag och låt vätskan rinna bort.
  • Skölj försiktigt med kallt vatten. Krama försiktigt ur det sista. Smaka så att inte gurkorna är för salta.
  • Lägg upp i en skål och häll över den kylda lagen.
  • Låt stå i kylen minst en timme innan servering och ta mycket på din tallrik!!!