En klassisk dansk rätt som måste serveras med spröd svål. Serveras bl.a. på julaftonen eller andra högtider. Ganska enkel att tillaga svårast är nog att få tag på kött i Sverige eftersom svålen alltid skärs bort. Läs mer om köttet här.

Ingredienser:

  • 1,5-2,5 kg Fläskstek med svål (tala snällt med din affär eller slaktare). Gärna 1-1.5 cm fett mellan svålen och köttet.
  • 1 msk Grovt salt / kg kött
  • 3 Lagerblad
  • Lite färsk timjan
  • Hela svartpepparkorn
  • Vatten

Sås:

  • 5-6 dl Sky (+ lite vatten)
  • 2,5 msk Vetemjöl
  • 0,5 dl Vatten
  • Salt
  • Svartpeppar (malen)

Gör så här:

Stek:

  • Förvärm ugnen till 200 gradar (varmluft)
  • Snitta svålen med ca 8-10 mm mellanrum, djupt men inte i köttet
  • Lägg steken med svålsidan ner i en ungsform
  • Fyll på med kokande vatten tills hela svålen är täckt
  • Ställ in formen i 20 minuter

 

  • Ta ut formen
  • Gnid in svålen med saltet och ner mellan alla snitten. Viktigt: ganska rejält med salt och ordentligt mellan alla snitten
  • Lägg steken plant på gallret. Om steken lutar: Lägg lite ihoprullad folie under. Det är viktigt att svålen ligger plant! Sätt i en stektermometer i mitten av köttet
  • Lägg i kryddorna vätskan som finns i formen, gärna under steken
  • Tillbaka in i ugnen, fortfarande 200 grader och varmluft

 

  • När termometern visar 65 grader så knacka på svålen
    • – Känns den mjuk så höj ugnen till 250 grader
    • – Känns den hård så fortsätt med 200 grader
  • Kör du med 250 grader så vakta att inte svålen mörknar för mycket
  • Steken är klar när termometern visar 70 grader
  • Stektid: ca 1,5 – 2 timmar
  • Ta ut steken och långpannan. Sila ner skyn i en kastrull
  • Låt steken vila ca 20 min och gör under tiden såsen

Sås:

  • Skumma av överflödigt fett (eller behåll det för en ”mysigare” sås)
  • Koka upp skyn
  • Skaka ihop mjöl och vatten till redningen och tillsätt sakta den kokande skyn tills såsen är lagom tjock
  • Salta och peppra efter behag. Tillsätt ev. lite soya för färgens skull
    • Danskarna använder ”madkulør” istf soya. Ger den rätta färgen utan något speciell smak (kanske lite söt)

Servering:

  • Skär upp steken efter snitten, för tjockare skivor så dela i varannan svål
  • Servera med kokt potatis, såsen och ”surt og sødt”:
    • rødkål
    • agurkesalat
    • rödavinbärsgelé (på danska: Ribs gelé)
    • I Danmark serveras gärna ”Brune kartoffler” till. Det är några sockerglaserade potatisar som jag inte gillar
  • Drick en kall Carlsberg HOF till och gärna en Aalborg

Flæskesteg (originalet på danska)Fläskstek, Fläskestek, Flaeskestek, Flaskstek, Fläsksteg, Fläskesteg, Fleskesteg, Fleskestek, Flaeskesteg, Flasksteg, Dansk Fläskstek, Dansk Fläskestek, Dansk Flaeskestek, Dansk Flaskstek, Dansk Fläsksteg, Dansk Fläskesteg, Dansk Flaeskesteg, Dansk Flasksteg