Danska köttbullar
Fun facts:
Frikadeller på danska är köttbullar på svenska medan
Kødboller på danska är frikadeller på svenska
Ingredienser:
- 500 g Fläskfärs
- 2 tsk Salt
- 1 gul Lök (mellanstor)
- 1 Ägg
- 0,5 dl Vispgrädde
- 0,5 tsk malen svartpeppar (gärna ny- och grovmald)
- 1 msk Potatismjöl
- Smör till stekning
Gör så här:
- Blanda färsen med saltet under ca 5 minuter tills den känns fastare
- Skala löken och finhacka eller mixa den
- Blanda ihop alla ingredienser
- Låt färsen vila i kylen 20-30 minuter
- Forma bullarna med en sked till ägg stora ”bollar”, ca 12. Platta till dem lite.
- Steg i rikligt med smör tills fint gyllene och bra stekskorpa
Sås:
Antingen bara stekskyn eller så gör du en sås av det så här:
- Rör i 2 msk vetemjöl i stekfettet
- Låt det bryna i någon minut
- Rör i mjölk tills lagom tjock konsistens
- Låt sjuda ett par minuter
- Salta och peppra
- Färga med såskulör
Servera med kokt potatis och rödbetor.