Danska köttbullar

Fun facts:

Frikadeller på danska är köttbullar på svenska medan
Kødboller på danska är frikadeller på svenska

Ingredienser:

  • 500 g Fläskfärs
  • 2 tsk Salt
  • 1 gul Lök (mellanstor)
  • 1 Ägg
  • 0,5 dl Vispgrädde
  • 0,5 tsk malen svartpeppar (gärna ny- och grovmald)
  • 1 msk Potatismjöl
  • Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda färsen med saltet under ca 5 minuter tills den känns fastare
  2. Skala löken och finhacka eller mixa den
  3. Blanda ihop alla ingredienser
  4. Låt färsen vila i kylen 20-30 minuter
  5. Forma bullarna med en sked till ägg stora ”bollar”, ca 12. Platta till dem lite.
  6. Steg i rikligt med smör tills fint gyllene och bra stekskorpa

Sås:

Antingen bara stekskyn eller så gör du en sås av det så här:

  1. Rör i 2 msk vetemjöl i stekfettet
  2. Låt det bryna i någon minut
  3. Rör i mjölk tills lagom tjock konsistens
  4. Låt sjuda ett par minuter
  5. Salta och peppra
  6. Färga med såskulör

Servera med kokt potatis och rödbetor.