Ingredienser:
- Ett stort as till rödkålshuvud ca 2.5-3kg
- 50 gr Smör (Smör! och inte margarin)
- 2 Äpplen (matsort)
- 2 msk Ättika 12%
- 4 tsk Socker
- 3 tsk Salt
- 100 gr Rödavinbärsgelé (1/2 burk)
- Lite vatten
- 2 Tuborg julöl
Gör så här:
- Dela huvudet i 8 delar.
- Skär bort stocken.
- Strimla i ca 4-5 mm strimlor
- Smält smöret i en stor kastrull och häll i ca 0,5 dl vatten.
- Fyll på med strimlad rödkål och vänd runt.
- Fyll på och vänd runt under ca 1 timme.
- Drick en öl lite då och då.
- Se till att det finns lite vätska på botten av kastrullen hela tiden. Fyll på med lite vatten vid behov.
- När kålen är lite mjuk (det ska finnas tuggmotstånd kvar) häll i ättika, socker, salt, gelén och rivna äpplen
- Gör ett hastigt uppkok.
Klart!