Välkommen

Siten är under konstant tillagning...

Nya kommentarer

Morfars Fläskesteg

Den klassiska!

2009-12-23. © Bjarne Nebelong

En klassisk dansk rätt som måste serveras med spröd svål. Serveras bl.a. på julaftonen eller andra högtider. Ganska enkel att tillaga svårast är nog att få tag på kött i Sverige eftersom svålen alltid skärs bort. Läs mer om köttet här.
 

Ingrediensser:

  • 1,5-2,5 kg Fläskstek med svål (tala snällt med din affär eller slaktare). Helst från karré och inte för mager. Gärna 1-1.5 cm fett mellan svålen och köttet.
  • 1 msk Grovt salt / kg kött
  • 3 Lagerblad
  • 0,5 l Grönsaksbuljong (1 tärning)

Sås:

  • 5-6 dl Sky (+ lite vatten)
  • 2,5 msk Vetemjöl
  • 0,5 dl Vatten
  • Salt
  • Svartpeppar (malen)

Gör så här:

Stek:

  • Snitta svålen med ca 5 mm mellanrum, djupt men inte i köttet.
  • Gnid in svålen med saltet och ner mellan alla snitten. Viktigt: ganska rejält med salt och ordentligt mellan alla snitten
  • Lägg steken plant på gallret. Om steken lutar: Lägg lite ihoprullad folie under. Det är viktigt att svålen ligger plant! Sätt i en stektermometer i mitten av köttet.
  • Häll buljonen i en långpanna tillsammans med lagerbladen.
  • Ställ in gallret i mitten av ugnen (kall ugn) och långpannan under.
  • Sätt på ugen, 200 grader.
  • När termometern visar 65 grader så knacka på svålen.
    • - Känns den mjuk så höj ugnen till 250 grader.
    • - Känns den hård så fortsätt med 200 grader.
  • Kör du med 250 grader så vakta att inte svålen mörknar för mycket.
  • Steken är klar när termometern visar 70 grader.
  • Total stektid: ca 1,5 - 2 timmar
  • Öppna ugnen, kort, ca var 15:e min för att få ut lite fukt. Fyll på med vatten i långpannan när det behövs, den får inte bli torr.
  • Ta ut steken och långpannan. Sila ner skyn i en kastrull.
  • Om inte svålen är helt spröd kan du köra in steken igen med grillen på och ca 250 grader. 5 - 15 min. Vakta noga och se till att svålen ligger horisontellt!!!
  • Låt steken vila ca 20 min och gör under tiden såsen.

Sås:

  • Skumma av överflödigt fett (eller behåll det för en "mysigare" sås).
  • Koka upp skyn.
  • Skaka ihop mjöl och vatten till redningen och tillsätt sakta den kokande skyn tills såsen är lagom tjock.
  • Salta och peppra efter behag. Tillsätt ev. lite soya för färgens skull.
    • Danskarna använder "madkulør" istf soya. Ger den rätta färgen utan något speciell smak (kanske lite sött)

Servering:

  • Skär upp steken efter snitten.
  • Servera med kokt potatis, såsen och "surt og sødt":
  • I Danmark serveras gärna "Brune kartoffler" till. Det är några vedervärdiga socker glaserade potatisar som jag inte gillar.
  • Drick en kall Carlsberg till och gärna en Aalborg.

 
Flæskesteg (originalet på danska)

Fläskstek, Fläskestek, Flaeskestek, Flaskstek, Fläsksteg, Fläskesteg, Fleskesteg, Fleskestek, Flaeskesteg, Flasksteg, Dansk Fläskstek, Dansk Fläskestek, Dansk Flaeskestek, Dansk Flaskstek, Dansk Fläsksteg, Dansk Fläskesteg, Dansk Flaeskesteg, Dansk Flasksteg

2010-12-23:

2010-12-23. © Bjarne Nebelong

2011-12-23:

2011-12-23. © Bjarne Nebelong

 

 Så jäkla gott!!!Älskar<3


 Så jäkla gott!!!Älskar<3

 Stort tack!!! =) De blev en


 Stort tack!!! =) De blev en HIT på mammas 65 årsdag!!! =)

Tack för ett helt fantastiskt


Tack för ett helt fantastiskt recept på Fläskesteg, det smakade precis som den skulle. ICA i Hovås styckar varje Fredag Fläskesteg även med karren och 'rosenkottlettbiten' (skarven mellan det torra och karren) Mina andra recept har varit ,du vet, vänd upp och ner i en centimeter vatten och koka i 20 minuter och INGET salt på svålen,fel,fel,fel.Skall till Hornbaek i nästa vecka, skall då imponera på mina vänner och laga din Fläsketeg

Följde receptet i helgen. Det


Följde receptet i helgen. Det blev kanongott. Tack!Behövde lite mer redning till såsen. Använde lite Maizena. 

Google ads