Tillbehöret till Koldskål

Foto från ”Maden i mit liv”

Orkar du inte baka så kan Gilles Finskorpor – Kardemumma fungera

Recept från ”Maden i mit liv”

https://madenimitliv.dk/2013/05/kammerjunkere-vanilje/

Foto från ”Maden i mit liv”

Ingredienser:

  • 150 gr vetemjöl
  • 40 gr kallt smör
  • 50 gr socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 dl mjölk
  • 1 ägg

Gör så här:

  • Krama ihop smör och mjöl till det har konsistensen som ströbröd
  • Tillfoga socker, vaniljsocker, bakpulver och mjölk. Mosa snabbt in ägget
  • Ta ut degen på mjölat bakbord och dela i 2 lika delar. Rulla till ”korvar”, ungefär till tjockleken av en tumme.
  • Skär varje ”korv” i ca 20 bitar och rulla ca till storleken av en hasselnöt
  • Placera kulorna på bakplåtspapper och grädda på 190 °C (varmluft) i ca 10 minuter. De ska vara genombakade men ska inte få färg.
  • Dela kulorna på mitten (med en sågtandad kniv)
  • Lägg tillbaka kammerjunkerne på bakplåten med snittyten uppåt och grädda i ytterligare 5-10 minuter. till de är spröda. De ska inte få för mycket färg.
  • Låt kammerjunkerne kallna helt och förvara dem  i en lufttät burk